Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Byla jen otázka času, kdy se na společnost Intel snesou první žaloby kvůli exploitům Spectre a Meltdown a ty také přišly a ne zrovna málo. AMD však v tomto případě zůstávalo ve stínu Intelu, ale to se nyní změnilo. 
Hraderik (86) | 26.2.201821:04
Systém generuje více právníků než je zdrávo a ti ve snaze o přežití rozkládají samotný systém hledáním a zneužíváním jeho mezer, což vede k jeho záplatování a stále se zvětšující byrokratizaci a konkretizaci, ta ale paradoxně potřebuje více právníků, kteří se v tomto prostředí orientují a vzniká tak začarovaný kruh právníku pro právníky.

Bohužel celé tohle kolečko zásadně zpomaluje jakýkoliv nový vývoj, konkurenceschopnost i produktivitu.

Myslím, že by mělo být školství zásadně regulováno jak v počtu jednotlivých škol tak hlavně v jejich zaměření. Žádná společnost na planetě negeneruje tolik nadprůměrných jedinců, kolik je především v západním světě vysokoškoláků a obzvláště těch humanitních.

Technické obory by měly být pro každou společnost prioritou a tím pádem by měly být i lépe finančně zajištěny. Společnost která nejlépe zvládá matematiku, fyziku, chemii, informatiku a elektroniku ovládá i technologie, prosperitu a pokrok. Zbytek oborů je podpora zajištující jejich chod nebo z nich má těžit ­(medicína např.­) a spolu tak vytváří symbiotický vztah. Pokud ale symbiont začne přerůstat svého hostitele stává se z něj parazit, který nakonec zlikviduje jak svého hostitele tak i sebe samého ­(např. přebujelá byrokracie, humanita nebo právní normy­).
Odpovědět2  0
Aros (547) | 8.3.201817:52
"Myslím, že by mělo být školství zásadně regulováno­"

Právě regulace je to, co způsobuje tak velkou poptávku po právnících a rozhodně jich není dostatek. Právě kvůli regulacím. Naopak by se mělo regulovat co nejméně. S každou další regulací ta byrokratizace roste. Máme tolik zákonů, ve kterých se nikdo nevyzná, většina z nich je úplně k ničemu. Naše zákonodárné složky produkují hromadu zbytečných zákonů na základě výskytů jednotlivých nebo i žádných zneužítí. Na každou věc, která se jim nelíbí, reagují novým zákonem.

Předpokladem toho, aby člověk dodržoval zákon, je, že ho musí znát. Může někdo, v dnešní době skutečně znát zákon např. ČR, tak, aby si mohl být jistý, že jej neporušuje? Ani právě právníci jej nemohou celý znát. Oni se v něm jen naučí vyhledávat. Poletismus...
Odpovědět1  0
JUWARE (492) | 25.2.201810:08
Trochu mi to připadne celé postavené na hlavu.
Pokud bych výrobce procesorů převedl na automobilky, tak bych mohl s nadsázkou říct, že by někdo žaloval výrobce aut za to, že se jejich vozy dají ukrást a páchat s nimi přestupky a výrobci s tím nic nedělají a jestli, tak pomalu a málo.
Ten výrobce přeci nevytváří nástroj ke zneužití, ale může udělat výrobek, jenž bude majiteli krásně sloužit, ale pokud bude mít někdo nekalé úmysly, tak se dá i zneužít. To je prostě riziko, které může nastat.
Neměl by se trestat výrobce za to, že se podle některých dostatečně nesnaží tomuto čelit, ale ten kdo takovou zákeřnou činnost provádí. V případě vozidel ukradne vůz, nebo páchá přestupky atp. a u procesorů, ten kdo zneužije bezpečnostních chyb, či mezer v technickém zpracování.
Odpovědět1  1
sroobik (627) | 25.2.201810:38
mne to pripomina situaciu, ked pestovatel hrozna by zaloval predpoved pocasia, ze rosnicka povedala ze nebude prsat, tak som nepostriekal hrozno, ale prsalo, vsetko zhnilo a ty si navine lebo si povedala ze nebude prstat. Zaplat! Pokial tam vyrobca nedal tu chybu umyselne aby ta chyba znemoznovala standardne pouzitie CPU, nieje za co zalovat!
Odpovědět1  0
Luk Skywalker (510) | 26.2.20188:40
Já to vidím jinak, když už analogie k autům, tak auto má bezpečnostní pásy, které by zcela nefungovaly a i po upozornění této chyby by automobilky nic neudělaly a ještě by to tutlaly. Takže žaloby jsou zcela v pořádku.
Odpovědět0  0
JUWARE (492) | 26.2.201820:56
Jenže se to k bezpečnostním pásům přirovnat nedá. Spíš k autoalarmu. Protože pokud se nenajde nikdo, kdo by chtěl toho nedostatku v procesorech zneužít, tak mohou vesele bez potíží fungovat dál. Problém nastává jen v případě, že se najde záškodník, tedy lidský faktor s úmyslem někoho poškodit. Zatímco bezpečnostní pásy jsou ochranným prvkem, který chrání, pokud něco selže, nebo se stane nečekaná událost. Pokud vím, tak ještě nikdy nikdo nezneužil uživatelská data omylem, nebo náhodou. Zatímco autoalarm, který má nedostatek v podobě, že existuje možnost jej vypojit a tedy obejít jeho zapojení, může zapříčinit, že pachatel vůz odcizí bez povšimnutí. Tohle je podle mě lepší příměr.
Protože, pokud by lidé nebyly ­(omlouvám se za ten termín­) svině a nechtěly by zneužít možných děr, pak by nebylo třeba jejich záplat, jelikož ony samy nijak nebrání v provozu.
A pokud tedy má platit Intel a AMD za nedostatky v jejich CPU, pak by měl i Microsoft za to, že nevydává dokonalý operační systém, který lze nabourat, nebo jiným způsobem zneužít. Také by měli platit sankce výrobci dveřních a visacích zámků, protože se dají odemknout bez klíčů, pokud je na to někdo vybaven a dostatečně zručný. Stejně tak by měli platit všichni ostatní, jelikož nedělají nic, nebo nedostatečně tolik proti tomu, aby jejich výrobky nezneužil. Výrobci nožů nezabránili tomu, aby nešel nůž použít k trestnému činu, když to hodně přeženu.
Pokuty, či jiné sankce, nebo podobně nejsou dle mého názoru namístě. Trestat by se měl jen ten, kdo vědomě výrobku zneužil a někoho tím poškodil.
Odpovědět2  0
sroobik (627) | 24.2.201812:31
ked raz Boh povie DOST! a rozhodne sa zahodit tento stary a spravit novy ­"Svet­", tak urobi vsetko uplne rovnako az na pravnikov. Pravnikov neurobi.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.